Много от катерачите в днешно време катерят неикономично и нетехнично! Друга огромна част постига космически нива на развитие! В крайна сметка, за да се почувстваме удовлетворени от себе си, е добре да знаем основите.

Важни бележки:

  1. Загрявката никога не трябва да води до изпомпване. Не се загрява със скачане на въже и всичко, което ще кара сърцето да изпомпва повече кръв от необходимото (или което ще доведе до задъхване).
  2. Ако стане топло, спираме или намаляваме темпото. Ако се помпаме, спираме. Ако се учести пулсът, спираме загрявката.
  3. Загрявката е различна при напреднал, среднонапреднал, напреднал и елитен катерач. При някои е задължително да липсва катерене на „лесен“ маршрут!
  4. Натоварването при катеренето следва парабола, която зависи от нивото (понякога се загрява от лесно-по-трудно-трудно-много трудно-лесно)!При катерач 5c загрявка чрез маршрут може почти да липсва, 6b – загрявката е 5b, при 7а катерач – загрява с 5c и лесно 6а. При катерач с ниво 7c  се внимава като загрява с маршрути. Много е важна последователността, вариант за загрявака е познато 6c, висове на подвижна летва, земни упражнения, 8а –  земна и ментална, 8b – преобладава психическа подготовка, земна и висове, самият маршрут също може да служи за загрявка, над 8c  – само по маршрута (тук следвам само статистически анализ и изводи).
  5. Във върхова форма не се загрява с маршрути.
  6. Задължително се тренират сгъвачите на гръбначния стълб.
  7. Прекомерното желание за катерене е равно на нищожното. 
  8. Винаги трябва да имаме в контрол над себе си. Забравяме за емоциите.
  9.  Трябва да се катерим като на война!

Прочетете цялата статия https://stanislambreva.blogspot.com/2017/06/blog-post.html“>тук

ПРОЧЕТИ ОЩЕ СТАТИИ